گچ زنده و گچ کشته چیست و چگونه ساخته می شوند؟
گچ در صنعت ساختمان سازی کاربردهای زیادی دارد. طرز تهیه ی ملات گچ با توجه به کاربرد آن در ساخت و ساز تنوع زیادی دارد به طوری که جزئی ترین تغییرات در میزان آب، نحوه هم زدن، نسبت آب و گچ، دمای آب و…. در ساختار و کیفیت ملات بدست آمده، مؤثر است. انواع ملات گچ بر اساس زودگیر بودن و دیرگیر بودن، میزان غلظت و حتی نحوه استفاده از آن تقسیم بندی می شود. یکی از انواع ملات گچی، ملات کشته است. این ملات جزو سفتترین ملات است و نحوه ساخت آن با ملات های دیگر متفاوت است. در این مقاله به توضیح کامل در مورد گچ زنده و گچ مرده و نحوه ساخت آن ها پرداخته ایم. برای آنکه با ملات گچ زنده و گچ کشته و نحوه ساخت آن ها بیشتر آشنا شوید تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
گچ زنده و گچ مرده چیست؟
گچ زنده ملاتی است که با گچ سفیدکاری یا گچ میکرونیزه و به روش معمولی درست می شود. برای سفیدکاری دیوار از آن استفاده می شود. یکی از خاصیت های طبیعی گچ زودگیر بودن آن است. ملات گچ معمولی معمولا بعد از 8 دقیقه سفت می شود به همین دلیل گچ کار برای اجرای یک سطح صاف و یکدست زمان کافی ندارد. برای رفع این مشکل گچ کشته ساخته شد.
گچ کشته یا گچ مرده، ملاتی دیرگیر است . گچ کشته زمان بیشتری خاصیت شکل پذیری و پلاستیکی خود را حفظ می کند. بنابراین گچ کار فرصت کافی برای پرداخت سطح را در اختیار دارد. گچ کشته به صورت یک لایه ی نازک در ضخامت یک میلیمتر در پایان کار اجرا می گردد. مقاومت مکانیکی گچ کشته پایین است و احتمال ریزش آن در اثر ضربه بالا است. برای ساخت گچ کشته، از گچ نرم استفاده می شود.
چگونه گچ مرده درست کنیم؟
برای ساخت گچ مرده به گچ معمولی، آب و یک عدد استانبولی تمیز نیاز است. در ادامه مراحل طریقه ی ساخت گچ مرده به ترتیب ذکر کرده ایم:
- ابتدا گچ معمولی باید توسط الک ریز، الک شود.
- ظرف استانبولی را تا نیمه با اب تمیز پر کرده و گچ الک شده را به آرامی به آب اضافه کنید و همزمان به آرامی مخلوط را هم بزنید
- این قسمت مهمترین مرحله ی تهیه ی ساخت گچ است. در این مرحله پس از آنکه تمام گچ در داخل استانبولی ریخته شد بلافاصله حدود 10 دقیقه مدام مخلوط را هم بزنید.
- در این مرحله گچ زنده از بین رفته و گچ مرده بهوجود می آید.
برای تهیه ی گچ مرده باید به نسبت آب و گچ توجه کنید. به ازای هر کیلوگرم گچ الک شده حدود 7/0 تا 8/0 لیتر آب استفاده می شود. مقدار آب باید معادل 70 تا 80 درصد گچ باشد.
طرز تهیه ی گچ زنده
برای تهیه ی گچ زنده یک ظرف تمیز، گچ معمولی و آب نیاز است. نحوه ساختن گچ زنده به شرح زیر است:
- در مرحله اول نیمی از ظرف را آب تمیز بریزید.
- سپس گچ را به آب اضافه کنید.
- سپس اجازه دهید تا گچ به مدت 1 تا 2 دقیقه خیس بخورد و بعد مخلوط را با دست و یا همزن ترکیب کرده تا یکدست شود.
- بعد از آن باید در حدود 5 تا 7 دقیقه از ملات استفاده کنید تا سفت نشود.
توجه داشته باشید که میزان اب باید 70 درصد وزن گچ باشد.
مزایای گچ زنده
مزایای گچ زنده عبارتند از:
- ایجاد سطحی صاف و یکنواخت
- اتعطاف پذیری بالا
- زودگیر بودن
- عایق صدا
- مقاومت بالا در برابر آتش
- قیمت مناسب
- فراوانی و در دسترس بودن
- نحوه ساخت آسان و ساده
تفاوت گچ کشته و زنده چیست؟
همانطورکه قبلا گفتیم گچ مرده و گچ زنده هر دو از گچ سفیدکاری و معمولی استفاده می شود و فرق گچ کشته و زنده در نحوه ساخت ملات آن ها است. فرق گچ مرده و زنده به شرح زیر است:
در تهیه ی گچ مرده پس از ریختن پودر گچ در آب، بلافاصله مخلوط را هم می زنیم تا از تشکیل شدن کریستال های گچ جلوگیری شود زیرا تشکیل کریستال موجب سفت شدن گچ می گردد. اما برای تهیه ی گچ زنده برای جذب آب توسط دانه های گچ مدتی زمان می دهیم. برای تهیه ی گچ کشته باید ملات گچ را حدود ده دقیقه مالش داد. هر زمان ملات گچ کشته شروع به سخت شدن کرد با همزدن و افزودن آب، می توان آن را به حالت خمیری برگرداند. افزودن آب باعث کاهش مقاومت مکانیکی گچ می شود.
کشته کشی چیست؟
یکی از مراحل نازک کاری، کشته کشی گچ است. بعد از تمام شدن دیوارچینی، باید سطح دیوار صاف شود. برای این کار از ملات گچ و خاک استفاده می کنند و سطح دیوار را با لایه ای از گچ و خاک می پوشانند.بعد از رفع نواقص دیوار و ایجاد سطحی صاف و یکدست نوبت به سفیدکاری می رسد، که توسط گچ سفیدکاری انجام می شود. بعد از سفیدکاری دیوار و قبل از آنکه گچ کاملا خشک شود، یک لایه نازک گچ کشته یا مرده روی دیوار کشیده می شود، به این کار کشته کشی می گویند. با کشته کشی تمام منافذ پر می شود و سطح کاملا صاف و یکدست می شود. توجه داشته باشید که ضخامت لایه ی کشته کشی گچ باید 1 میلیمتر باشد. اگر ضخامت آن بیشتر باشد گچ ترک می خورد و یا پوسته ایجاد می شود.
مزایای گچ کشته
از گچ کشته با توجه به مزایا و ویژگی هایی که دارد در صنعت ساختمان سازی استفاده بسیاری می شود. مزایا گچ مرده عبارتند از:
- انعطاف پذیری بالا
- دیرگیر بودن
- ایجاد سطحی صاف و یکنواخت
- عایق صدا
- مقاومت بالا در برابر آتش
- قیمت مناسب
- فراوانی و در دسترس بودن
- نحوه ساخت آسان و ساده
معایب گچ کشته
در کنار مزایایی که گچ کشته دارد معایبی نیز وجود دارد. معایب گچ کشته به شرح زیر است:
- میزان مقاومت پایین در برابر رطوبت
- دارای میزان مقاومت مکانیکی پایین
- مقاومت بالا در برابر خوردگی فلزات
گچ بلور ساوه بهترین مجموعه برای خرید انواع گچ
در این مقاله قصد بر آن داشتیم شما را با مفهوم گچ زنده و مرده به طور کامل آشنا کنیم و نحوه ساخت گچ مرده و زنده را به طور کامل آموزش دهیم. همانطور که در این مقاله بیان کردیم استفاده از گچ کشته، باتوجه به زمان گیرش آن و دیرگیر بودن این ملات، کار گچکاران را برای آنکه دیواری صاف و یکنواخت ایجاد کنند، بسیار راحت کرده است. شرط مهم برای ساخت یک ملات با کیفیت، استفاده از گچ مرغوب است. کارخانه گچ بلور ساوه، به عنوان یکی از بزرگترین تولید کننده گچ در ایران بشمار میآید. شما می توانید از طریق سایت گچ بلور ساوه برای خرید آنلاین گچ با کیفیت و قیمت مناسب اقدام کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر و ثبت سفارش، از طریق شماره های درج شده در سایت با همکاران ما در ارتباط باشید.